Bloeddrukmeting

Ook bij uw huisdier kan er sprake zijn van een verhoogde bloeddruk. Omdat de verschijnselen die hiermee gepaard gaan pas in een gevorderd stadium aan het licht komen spreken we nog wel eens over een te hoge bloeddruk als “een sluipmoordenaar”. Een te hoge bloeddruk of hypertensie is een aandoening die voornamelijk bij oudere katten voorkomt en kenmerkt zich door een te hoge druk in de bloedvaten als het hart samentrekt. Een te hoge bloeddruk kan een groot aantal oorzaken hebben waarbij de belangrijkste nier- en schildklierproblemen zijn. Problemen die op kunnen treden door een te hoge bloeddruk kunnen zich uiten in problemen met de ogen, het hart, de nieren en de hersenen.

Binnen onze praktijk voeren wij bloeddrukmeting uit door middel van de oscillometrische methode, een gevoelige en weinig stressvolle methode voor uw huisdier. We meten de bloeddruk van uw huisdier door middel van een manchet om de staart of het voorpootje van uw dier. Door de druk in de manchet op te voeren en vervolgens langzaam af te laten nemen, meet het apparaat de bloeddruk van uw huisdier. Om een betrouwbare uitslag te verkrijgen herhalen we de meting een aantal keer en nemen we hiervan het gemiddelde.

Bloeddruk dierenOmdat het meten van de bloeddruk beïnvloed kan worden door stress bij uw huisdier, zullen wij in de meeste gevallen uw huisdier even opnemen binnen de praktijk om uw dier te laten wennen aan de omgeving.

Een dier met een te hoge bloeddruk is in principe goed te behandelen met medicijnen. Daarnaast is het van belang om een mogelijk onderliggende oorzaak aan te pakken!!

Call Now Button